يکشنبه ٣٠ شهريور ١٣٩٩
پایگاه اطلاع رسانی بنیاد فرهنگی سعدی شیرازی ضمن تشکر از حضور شما منتظر پیشنهادها و نقدهای سازنده جنابعالی در مورد مطالب این پایگاه از طریق منو «ارتباط با ما» و زیر منوی «ارسال پیام» می‌باشد.
نظرسنجی
نظر شما در مورد مطالب این پایگاه چیست؟

عالی
خوب
متوسط
ضعیف

آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 795731
 بازدید امروز : 916
 کل بازدید : 1960110
 بازدیدکنندگان آنلاين : 2
 زمان بازدید : 1.5312
ساعت
اخبار > ترجمه آلبانیایی پیام رهبر انقلاب به عموم جوانان در اروپا و امریکای شمالی


  چاپ        ارسال به دوست

ترجمه آلبانیایی پیام رهبر انقلاب به عموم جوانان در اروپا و امریکای شمالی

Mesazh i Ajatollah Sejjid Ali Khamenei Udhëheqësi i Republikës Islamike të Iranit

21 Janar 2015

 

Për Rininë e Europës dhe Amerikës Veriore

 

Me emrin e Allahut Mëshiruesit Mëshirëbërësit

  

Ngjarjet e fundit në Francë dhe të tjera të ngjashme me to në disa vende të tjera perëndimore  më kanë bindur mua që të bisedoj drejtpërsëdrejti me ju. Unë të adresohem ty rini, jo në shenjë mospërfillje ndaj prindërve tuaj, por për shkak se e ardhmja e kombeve dhe e vendeve tuaja do të jetë në duart tuaja, dhe gjithashtu unë shikoj se ndjenja e kërkimit të së vërtetës është më e gjallë dhe më vigjilente në zemrat tuaja.

Në këtë letër unë nuk i adresohem pushtetarëve tuaj, sepse jam i bindur se ata në mënyrë krejt të vetëdijshme e kanë ndarë rrugën e politikës nga rruga e sinqeritetit dhe e së vërtetës.

Unë dua të flas me ju rreth Islamit, dhe në mënyrë të veçantë ndaj imazhit dhe portretit të atij Islami që paraqesin para jush!

Që prej dy dekadash e deri më sot, domethënë përafërsisht pas shpërbërjes të ish Bashkimit Sovjetik, janë bërë përpjekje të mëdha, që këtë besim të madh ta konsiderojnë si armik të frikshëm! Provokimi i ndjenjës së tmerrit dhe urrejtjes për të nxjerrë përfitime prej tyre, fatkeqësisht ka një precedencë të gjatë në historinë e politikës Perëndimore. Unë, nuk kam ndërmend të merrem me “ fobitë” e ndryshme me të cilat janë indoktrinuar deri më sot popujt perëndimorë.

Ju vetë, me anë të një shikimi të përciptë të studimeve kritike të kohëve të fundit, rreth historisë, do të vini re faktin që në historiografinë e re, janë censuruar trajtimet e pasinqerta dhe hipokrite të qeverive perëndimore kundrejt kombeve dhe kulturave të tjera të botës.

Historia e Europës dhe e SHBA_së, është mbushur me turp nga periudha e skllavërimit, është kokë ulur nga periudha e kolonializmit, nga dhuna ndaj njerëzve me ngjyrë dhe ndaj jo të krishterëve!

Studiuesit dhe historianët tuaj ndjehen thellësisht të turpëruar nga gjakderdhjet në emër të fesë midis katolikëve dhe protestantëve ose në emër të kombësisë apo përkatësisë etnike përgjatë luftës së parë dhe të dytë botërore!

Kjo në vetvete është një arritje, por qëllimi im nga përmendja e kësaj liste kaq të gjatë nuk është qortimi i historisë, por nga ju dua që të pyesni intelektualët tuaj se pse ndërgjegjia publike në Perëndim zgjohet gjithmonë me një vonesë prej disa dekadash, ndonjëherë edhe pas disa shekujsh?

Pse duhet që rishikimi i ndërgjegjes kolektive duhet të përqendrohet në të kaluarën e largët dhe jo në problemet aktuale?

Pse bëhen përpjekje për të ndaluar formimin e ndërgjegjësimit publik ndaj një çështje kaq të rëndësishme siç është mënyra e trajtimit të kulturës dhe mendimit islam?

Ju e dini mirë se poshtërimi dhe përhapja e urrejtjes iluzionare nga “tjetri”, ka qenë fusha e përbashkët e të gjithë atyre përfitimeve shtypëse.

Tani, unë dua që ju të bëni pyetje vetes tuaj, se pse politika e vjetër e përhapjes së frikës dhe urrejtjes, kësaj here ka vënë në shënjestër me një intensitet të paparë Islamin dhe myslimanët?

Pse struktura e pushtetit botëror, sot tenton të margjinalizojë apo të fshehë mendimin islam?

Cilat koncepte dhe vlera në Islam, shqetësojnë programet e fuqive të mëdha, dhe çfarë interesash sigurohen në sajë të paraqitjes së një imazhi të gabuar të Islamit?

Prandaj, kërkesa ime e parë është kjo që të pyesni dhe të hulumtoni në lidhje me motivet e kësaj fushate nxirjeje ndaj islamit.

Kërkesa ime e dytë është që të përpiqeni që në reagim ndaj valës së paragjykimeve dhe propagandës negative, të keni njohje të drejtpërdrejtë dhe pa ndërmjetës ndaj këtij besimi!

Llogjika e shëndoshë kërkon që të paktën të njihni natyrën e esencës të asaj me të cilën juve ju trembin dhe ju detyrojnë t’ia mbathni!

Unë nuk këmbëngul që ju të pranoni konceptin tim apo çdo lloj koncepti tjetër ndaj Islamit, por po them që mos lejoni që këtë realitet dinamik dhe me influencë në botën e sotme, tua u prezantojnë juve me qëllime të pista! Mos lejoni ata që në mënyrë hipokrite, terroristët që vetë i rekrutojnë, tua u paraqesin si përfaqësuesë të Islamit!

Njiheni Islamin nga burimet fillestare dhe origjinale. Njihuni me Islamin nëpërmjet Kuranit dhe jetës së profetit të madh të këtij besimi Hazreti Muhamedit (s.v.s). Unë këtu kam dëshirë të pyes, a e keni lexuar ju personalisht Kuranin e myslimanëve? A i keni studiuar mësimet e Profetit të Islamit (s.v.s) dhe doktrinën e tij humane dhe etike? A e keni marrë mesazhin e Islamit nga ndonjë burim tjetër, me përjashtim të medias?

Vallë, nuk ja keni bërë kurrë këtë pyetje vetes sesi  ky Islam, për shekuj me radhë, në ç ‘mënyrë dhe mbi ç’baza vlerash prodhoi qytetërimin më të madh shkencor dhe intelektual të botës dhe edukoi shkencëtarët dhe intelektualët më të mirë?

Unë ju kërkoj juve që të mos lejoni që nëpërmjet imazheve nënçmuese dhe fyese, të ngrenë digë emocionale midis jush dhe realitetit, duke jua u hequr në këtë mënyrë mundësinë për një gjykim të paanshëm.

Sot, kur mjetet e komunikimit kanë thyerë kufijtë gjeografikë,  ju bëj thirrje që të mos lejoni që t’ju mbajnë të rrethuar në kufijtë e fabrikuar mendorë!

Ndonëse askush në mënyrë individuale nuk mund të mbushë çarjet e krijuara, por secili prej jush mundet që duke pasur si qëllim ndriçimin e vetvetes dhe ambientit që e rrethon, të ndërtojë mbi këto çarje një urë me mendime të drejta.

Kjo sfidë e projektuar më parë ndërmjet Islamit dhe juve të rinj e të reja, ndonëse është e padëshiruar, por mund të ngrejë pyetje të reja në mendjet  tuaja kureshtare dhe kërkuese!

Përpjekja drejt gjetjes së përgjigjes të këtyre pyetjeve, ju vë juve përpara një rasti të çmuar për të zbuluar të vërtetat e reja.

Prandaj, mos e humbni këtë rast për të kuptuar drejtë dhe pa paragjykime Islamin, kështu shpresoj që për shkak të ndjenjës tuaj të përgjegjësisë ndaj së vërtetës, brezat e ardhshëm do ti shkruajnë marrëdhëniet aktuale midis Perëndimit dhe Islamit më me pak inat dhe ndërgjegje më të pastër.

 

 

Sejid Ali Khamenei

     21 Janar 2015

 

 

******************************************************************************************

بسم الله الرّحمن الرّحیم
به عموم جوانان در اروپا و امریکای شمالی

حوادث اخیر در فرانسه و وقایع مشابه در برخی دیگر از کشورهای غربی مرا متقاعد کرد که درباره ی آنها مستقیماً با شما سخن بگویم. من شما جوانان را مخاطب خود قرار میدهم؛ نه به این علّت که پدران و مادران شما را ندیده می انگارم، بلکه به این سبب که آینده ی ملّت و سرزمینتان را در دستان شما میبینم و نیز حسّ حقیقت جویی را در قلبهای شما زنده تر و هوشیارتر می یابم. همچنین در این نوشته به سیاستمداران و دولتمردان شما خطاب نمیکنم، چون معتقدم که آنان آگاهانه راه سیاست را از مسیر صداقت و درستی جدا کرده اند.
سخن من با شما درباره ی اسلام است و به طور خاص، درباره ی تصویر و چهره ای که از اسلام به شما ارائه میگردد. از دو دهه پیش به این سو ــ یعنی تقریباً پس از فروپاشی اتّحاد جماهیر شوروی ــ تلاشهای زیادی صورت گرفته است تا این دین بزرگ، در جایگاه دشمنی ترسناک نشانده شود. تحریک احساس رعب و نفرت و بهره گیری از آن، متأسّفانه سابقه ای طولانی در تاریخ سیاسی غرب دارد. من در اینجا نمیخواهم به «هراس های» گوناگونی که تاکنون به ملّتهای غربی القاء شده است، بپردازم. شما خود با مروری کوتاه بر مطالعات انتقادی اخیر پیرامون تاریخ، می بینید که در تاریخنگاری های جدید، رفتارهای غیر صادقانه و مزوّرانه ی دولتهای غربی با دیگر ملّتها و فرهنگهای جهان نکوهش شده است. تاریخ اروپا و امریکا از برده داری شرمسار است، از دوره ی استعمار سرافکنده است، از ستم بر رنگین پوستان و غیر مسیحیان خجل است؛ محقّقین و مورّخین شما از خونریزی هایی که به نام مذهب بین کاتولیک و پروتستان و یا به اسم ملیّت و قومیّت در جنگهای اوّل و دوّم جهانی صورت گرفته، عمیقاً ابراز سرافکندگی میکنند.
این به خودی خود جای تحسین دارد و هدف من نیز از بازگوکردن بخشی از این فهرست بلند، سرزنش تاریخ نیست، بلکه از شما میخواهم از روشنفکران خود بپرسید چرا وجدان عمومی در غرب باید همیشه با تأخیری چند ده ساله و گاهی چند صد ساله بیدار و آگاه شود؟ چرا بازنگری در وجدان جمعی، باید معطوف به گذشته های دور باشد نه مسائل روز؟ چرا در موضوع مهمّی همچون شیوه ی برخورد با فرهنگ و اندیشه ی اسلامی، از شکل گیری آگاهی عمومی جلوگیری میشود؟
شما بخوبی میدانید که تحقیر و ایجاد نفرت و ترس موهوم از «دیگری»، زمینه ی مشترک تمام آن سودجویی های ستمگرانه بوده است. اکنون من میخواهم از خود بپرسید که چرا سیاست قدیمی هراس افکنی و نفرت پراکنی، این بار با شدّتی بی سابقه، اسلام و مسلمانان را هدف گرفته است؟ چرا ساختار قدرت در جهان امروز مایل است تفکر اسلامی در حاشیه و انفعال قرار گیرد؟ مگر چه معانی و ارزشهایی در اسلام، مزاحم برنامه ی قدرتهای بزرگ است و چه منافعی در سایه ی تصویرسازی غلط از اسلام، تأمین میگردد؟ پس خواسته ی اوّل من این است که درباره ی انگیزه های این سیاه نمایی گسترده علیه اسلام پرسش و کاوش کنید.
خواسته ی دوم من این است که در واکنش به سیل پیشداوری ها و تبلیغات منفی، سعی کنید شناختی مستقیم و بی واسطه از این دین به دست آورید. منطق سلیم اقتضاء میکند که لااقل بدانید آنچه شما را از آن میگریزانند و میترسانند، چیست و چه ماهیّتی دارد. من اصرار نمیکنم که برداشت من یا هر تلقّی دیگری از اسلام را بپذیرید بلکه میگویم اجازه ندهید این واقعیّت پویا و اثرگذار در دنیای امروز، با اغراض و اهداف آلوده به شما شناسانده شود. اجازه ندهید ریاکارانه، تروریست های تحت استخدام خود را به عنوان نمایندگان اسلام به شما معرفی کنند. اسلام را از طریق منابع اصیل و مآخذ دست اوّل آن بشناسید. با اسلام از طریق قرآن و زندگی پیامبر بزرگ آن (صلّی الله علیه وآله و سلّم) آشنا شوید.
من در اینجا مایلم بپرسم آیا تاکنون خود مستقیماً به قرآن مسلمانان مراجعه کرده اید؟ آیا تعالیم پیامبر اسلام (صلّی الله علیه وآله وسلّم) و آموزه های انسانی و اخلاقی او را مطالعه کرده اید؟ آیا تاکنون به جز رسانه ها، پیام اسلام را از منبع دیگری دریافت کرده اید؟ آیا هرگز از خود پرسیده اید که همین اسلام، چگونه و بر مبنای چه ارزشهایی طیّ قرون متمادی، بزرگترین تمدّن علمی و فکری جهان را پرورش داد و برترین دانشمندان و متفکّران را تربیت کرد؟
من از شما میخواهم اجازه ندهید با چهره پردازی های موهن و سخیف، بین شما و واقعیّت، سدّ عاطفی و احساسی ایجاد کنند و امکان داوری بیطرفانه را از شما سلب کنند. امروز که ابزارهای ارتباطاتی، مرزهای جغرافیایی را شکسته است، اجازه ندهید شما را در مرزهای ساختگی و ذهنی محصور کنند. اگر چه هیچکس به صورت فردی نمیتواند شکافهای ایجاد شده را پر کند، امّا هر یک از شما میتواند به قصد روشنگریِ خود و محیط پیرامونش، پلی از اندیشه و انصاف بر روی آن شکافها بسازد. این چالش از پیش طراحی شده بین اسلام و شما جوانان، اگر چه ناگوار است امّا میتواند پرسش های جدیدی را در ذهن کنجکاو و جستجوگر شما ایجاد کند. تلاش در جهت یافتن پاسخ این پرسش ها، فرصت مغتنمی را برای کشف حقیقت های نو پیش روی شما قرار میدهد. بنابراین، این فرصت را برای فهم صحیح و درک بدون پیشداوری از اسلام از دست ندهید تا شاید به یمن مسئولیّت پذیری شما در قبال حقیقت، آیندگان این برهه از تاریخ تعامل غرب با اسلام را با آزردگی کمتر و وجدانی آسوده تر به نگارش درآورند.

سیّدعلی خامنه ای

۱۳۹۳/۱۱/۱


١٤:٠١ - 1393/11/07    /    شماره : ٦٢٤٩١٣    /    تعداد نمایش : ٢٥٧١